Enterprise Investors prodává větrnou elektrárnu Skoczykłody

Polish Enterprise Fund VI, private equity fond spravovaný společností Enterprise Investors, prodal větrnou elektrárnu Skoczykłody. Kupujícím je PGE Energia Odnawialna, dceřiná společnost společnosti PGE Polska Grupa Energetyczna. Hodnota podniku je 50 milionů euro.

 

 

Na základě zkušeností, získaných v průběhu své investice do Polish Energy Partners (PEP), dnes Polenergia, učinila společnost Enterprise Investors další investici do sektoru obnovitelných energií, když v roce 2012 založila Wento. Pro řízení projektu EI přizvala skupinu zkušených manažerů, včetně Wojciecha Cetnarskiho, zakladatele a dřívějšího generálního ředitele PEP, který pro novou entitu zvolil strategické směřování. Wento zpočátku pořizovalo projekty větrné energie v pokročilé fázi vývoje, vylepšilo jejich parametry, postavilo větrné elektrárny a následně je prodalo koncovým kupcům. V roce 2016 společnost vstoupila do segmentu sluneční energie, ve kterém rozvíjí projekty od fáze návrhu až po udržitelné fungování. Wento dodnes rozvinulo či vybudovalo větrné elektrárny o celkovém výkonu přes 80 MW a fotovoltaické projekty generující bezmála 230 MW.

Skoczykłody je moderní a vysoce efektivní větrná elektrárna o výkonu 36 MW. Díky rozsáhlým zkušenostem týmu Wento byla elektrárna postavena v termínu i v mezích stanoveného rozpočtu za pouhých 15 měsíců. Elektrárna zahájila komerční provoz v posledním čtvrtletí 2015.

“Velice nás těší, že prodejem větrné elektrárny Skoczykłody společnosti PGE Group přispíváme k zelené transformaci polské energetiky”, uvedl Michał Rusiecki, vedoucí partner společnosti Enterprise Investors zodpovědný za tuto investici. “Jsme jedním z průkopníků obnovitelné energie v Polsku a naše společnost Wento, která v současnosti pracuje na rozvoji projektů s celkovou kapacitou 700 MW, je jednou z předních polských společností zabývajících se solární energií,” dodal.

Enterprise Investors je jednou z největších společností spravujících fondy private equity ve střední a východní Evropě. Od svého vzniku v roce 1990 vytvořila společnost devět fondů s celkovou hodnotou přesahující 2,5 mld. eur. Tyto fondy dosud investovaly téměř 2 mld. eur do 144 společností z různých odvětví a ukončily 134 investic s celkovým hrubým výnosem ve výši 4,1 mld. eur.